Sposób przygotowania:
Pizza z tuńczykiem, szynką i pieczarkami
Do miseczki kruszymy drożdże i dodajemy cukier. Zalewamy ciepłą wodą i lekko mieszamy. Oprószamy mąką i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Do drugiej miski wsypujemy mąkę i dodajemy sól, zioła oraz pieprz. Wlewamy olej i na końcu mieszankę z drożdży.
Całość mieszamy najpierw łyżką, gdy składniki połączą się, to ciasto wykładamy na posypany mąką blat i przez 15 minut dokładnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gotowe ponownie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na kształt blaszki w której będziemy piec pizze. Ciasto smarujemy sokiem pomidorowym i oprószamy ziołami prowansalskimi.
Na nich układamy 2/3 startego sera. Na serze układamy pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę. Następnie plasterki pieczarek.
Na końcu odsączone z zalewy kawałki tuńczyka. Wierzch ponownie posypujemy startym serem. Pizze pieczemy przez 20 minut w 200C. Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.
Całość mieszamy najpierw łyżką, gdy składniki połączą się, to ciasto wykładamy na posypany mąką blat i przez 15 minut dokładnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gotowe ponownie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na kształt blaszki w której będziemy piec pizze. Ciasto smarujemy sokiem pomidorowym i oprószamy ziołami prowansalskimi.
Na nich układamy 2/3 startego sera. Na serze układamy pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę. Następnie plasterki pieczarek.
Na końcu odsączone z zalewy kawałki tuńczyka. Wierzch ponownie posypujemy startym serem. Pizze pieczemy przez 20 minut w 200C. Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.