Sposób przygotowania:
Pizza z tuńczykiem i kukurydzą (bez drożdży)
Wsypuję suche składniki do miski: mąkę, oregano, sól i proszek do pieczenia. Mleko mieszam z miodem i wlewam do miski, dolewam oliwę i mieszam (najpierw łyżką, potem dłonią) do połączenia się składników. Wyrabiam ciasto ok. 10 minut, aż będzie zupełnie gładkie, tak by nie będzie kleiło się do ścianek miski (zaczną się na nim tworzyć pęcherzyki).Pomidory (z sosem pomidorowym) lekko siekam, o ile są w całości, dodaję sos chipotle mielone słodkie , doprawiam solą. Tuńczyka odsączam na sicie, podobnie kukurydzę. Rozwałkowuję ciasto na kształt dużego koła , przenoszę je na natłuszczoną (ważne) oliwą blachę, smaruję sosem i wykładam resztę składników. Brzegi pizzy smaruję mlekiem.Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na 25-30 minut.
karola25