SUPERPRZEPIS

Pizza z tuńczykiem i kukurydzą (bez drożdży)

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Pizza z tuńczykiem i kukurydzą (bez drożdży) Więcej zdjęć (5)

Pyszna pizza z ciastem, które rośnie dzięki użyciu proszku do pieczenia - co zupełnie odmienia jej smak.

Składniki:

Pizza z tuńczykiem i kukurydzą (bez drożdży)

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oliwy
  • Dodatki:
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g. tartej mozzarelli
  • 0,5 posiekanej zielonej papryczki chili
  • kawałek posiekanej słodkiej czerwonej papryki
  • troszkę mleka do posmarowania brzegów ciasta
  • Sos:
  • 0,5 puszki pomidorów (bez skórki, w sosie pomidorowym)
  • 1 łyżeczka sosu Chipotle mielone słodkie z dodatkiem brązowego cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Pizza z tuńczykiem i kukurydzą (bez drożdży)
Wsypuję suche składniki do miski: mąkę, oregano, sól i proszek do pieczenia. Mleko mieszam z miodem i wlewam do miski, dolewam oliwę i mieszam (najpierw łyżką, potem dłonią) do połączenia się składników. Wyrabiam ciasto ok. 10 minut, aż będzie zupełnie gładkie, tak by nie będzie kleiło się do ścianek miski (zaczną się na nim tworzyć pęcherzyki).Pomidory (z sosem pomidorowym) lekko siekam, o ile są w całości, dodaję sos chipotle mielone słodkie , doprawiam solą. Tuńczyka odsączam na sicie, podobnie kukurydzę. Rozwałkowuję ciasto na kształt dużego koła , przenoszę je na natłuszczoną (ważne) oliwą blachę, smaruję sosem i wykładam resztę składników. Brzegi pizzy smaruję mlekiem.Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na 25-30 minut. 
Pizza z tuńczykiem i kukurydzą (bez drożdży)
Przygotowuję wszystkie składniki, jakie będą na pizzy
Pizza z tuńczykiem i kukurydzą (bez drożdży)
Ciasto rozwałkowuję na kształt dużego koła
Pizza z tuńczykiem i kukurydzą (bez drożdży)
Zanim położę pozostałe składniki, smaruję je sosem
Pizza z tuńczykiem i kukurydzą (bez drożdży)
Przed wstawieniem do piekarnika smaruję brzegi pizzy mlekiem