Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pizzerki na szybko.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Małe, pyszne aromatyczne placuszki.

Pizzerki na szybko. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizzerki na szybko.

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • jajko
  • 0,5 łyżeczki sody
  • sól i pieprz do smaku
  • pomidor
  • kilka plasterków wędliny
  • kilka plastrów żółtego sera
  • keczup

Sposób przygotowania:

Pizzerki na szybko.
Maślankę, jajko, sól, pieprz i sodkę mieszamy razem w wysokim naczyniu. Jak składniki się połączą wsypujemy mąkę cały czas mieszając. Pomidora, wędlinę kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy po dwie łyżki stołowe ciasta na jeden placuszek. Na każdym układamy plasterki wędliny i pomidora lekko je wciskając, lekko solimy pomidora.. Następnie jedną łyżką ciasta (na każdy placek) polewamy dodatki aby je pokryć. Podpiekamy na wolnym ogniu. Jak brzegi obeschną a spód ładnie się podpiecze obracamy za pomocą łopatki. Na upieczoną stronę kładziemy ser i przykrywamy pokrywką aby się rozpuścił. Podajemy gorące z dodatkiem keczupu.
Pizzerki na szybko.
Pomidor, kawałki wędliny, wszystko co lubimy.
Pizzerki na szybko.
Na każdym placuszku układamy dodatki, a następnie zalewamy ciastem.
Pizzerki na szybko.
Podpiekając drugą stronę, wierch przykrywamy serem.