Placek królewicz

Placki « poprzedni | następny »
Przepis redakcyjny
Placek królewicz
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Przepis na pyszne ciasto


trudność: łatwe
czas:

Placek królewicz - SKŁADNIKI:

  • Ciasto kruche:
  • 30 dag mąki,
  • 15 dag cukru,
  • łyżka sody,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki kakao (niekoniecznie),
  • 1 jajko,
  • 15 dag margaryny,
  • polewa czekoladowa

Placek królewicz - PRZYGOTOWANIE:

1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części.


2. Upiec dwa placki.


Ciasto biszkoptowe: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka maki, ½ szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka proszku do pieczenia


1. Białka ubić na sztywno z cukrem.


2. Wymieszać z żółtkami.


3. Mąkę dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.


4. Wsypać do jajek z cukrem.


5. Całość wymieszać delikatnie i upiec.


Masa: 1 margaryna, 1 paczka cukru waniliowego, 10 dkg cukru, 1 łyżka mąki pszennej, ½ litra mleka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej


1. Ugotować budyń, w tym celu pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz odrobiną cukru.


2. Resztę cukru i cukier waniliowy rozpuścić w pozostałym mleku i je zagotować.


3. Do gotującego wlać mleko z mąką i cukrem, ciągle mieszając.


4. Po zgęstnieniu do gotującego dodać margarynę i mieszać aż się rozpuści.



Złożenie ciasta:

 


1. Ciepłym kremem smarujemy jeden kruchy placek pozostawiony w formie.


2. Na to kładziemy ciasto biszkoptowe, które smarujemy pozostałą częścią masy budyniowej.


3. Całość przykrywamy drugim kruchym plackiem i polewamy jego wierzch polewą czekoladową.


4. Ciasto najlepiej wstawić do lodówki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Placek królewicz  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Placki
Królewiec mojej mamy Ciasto w jeden mig Placek ze śliwkami
Ciasto marchewkowe Proste ciasto dyniowe Ciasto kakaowe z serem
Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Miodowo-orzechowe ciasto Kawowe ciasto z polewą
Orkiszowy placek ze śliwkami Ciasto kawowo-cukiniowe z kokosem Ciasto brzoskwiniowe

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane