Placek królewicz

Placki « poprzedni | następny »
Przepis redakcyjny
Placek królewicz
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Przepis na pyszne ciasto


trudność: łatwe
czas:

Placek królewicz - SKŁADNIKI:

  • Ciasto kruche:
  • 30 dag mąki,
  • 15 dag cukru,
  • łyżka sody,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki kakao (niekoniecznie),
  • 1 jajko,
  • 15 dag margaryny,
  • polewa czekoladowa

Placek królewicz - PRZYGOTOWANIE:

1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części.


2. Upiec dwa placki.


Ciasto biszkoptowe: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka maki, ½ szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka proszku do pieczenia


1. Białka ubić na sztywno z cukrem.


2. Wymieszać z żółtkami.


3. Mąkę dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.


4. Wsypać do jajek z cukrem.


5. Całość wymieszać delikatnie i upiec.


Masa: 1 margaryna, 1 paczka cukru waniliowego, 10 dkg cukru, 1 łyżka mąki pszennej, ½ litra mleka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej


1. Ugotować budyń, w tym celu pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz odrobiną cukru.


2. Resztę cukru i cukier waniliowy rozpuścić w pozostałym mleku i je zagotować.


3. Do gotującego wlać mleko z mąką i cukrem, ciągle mieszając.


4. Po zgęstnieniu do gotującego dodać margarynę i mieszać aż się rozpuści.



Złożenie ciasta:

 


1. Ciepłym kremem smarujemy jeden kruchy placek pozostawiony w formie.


2. Na to kładziemy ciasto biszkoptowe, które smarujemy pozostałą częścią masy budyniowej.


3. Całość przykrywamy drugim kruchym plackiem i polewamy jego wierzch polewą czekoladową.


4. Ciasto najlepiej wstawić do lodówki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Placek królewicz  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Placki
Ciasto dyniowe z kremem budyniowym Marchewkowiec z imbirem i cynamonem Tarta z dynią na słodko
Królewiec mojej mamy Ciasto w jeden mig Placek ze śliwkami
Ciasto marchewkowe Proste ciasto dyniowe Ciasto kakaowe z serem
Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Miodowo-orzechowe ciasto Kawowe ciasto z polewą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane