klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Placek pychotka z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto warstwowe: Na spodzie upieczony biszkopt, potem brzoskwinie, budyń, polewa kokosowa na wierzchu. Do tego ciasta potrzebna duża forma

Placek pychotka z brzoskwiniami

Składniki:

Placek pychotka z brzoskwiniami

  • podkład biszkoptowy:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Masa budyniowa:
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • sok z konserwowych brzoskwiń

  • Polewa kokosowa:
  • 2 jajka
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dkg wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Placek pychotka z brzoskwiniami

Podkład biszkoptowy: ubić białka na sztywną pianę dodając po woli cukier, następnie żółtka i na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia wyrobić na jednolitą masę. Wylać na formę wysmarowaną tłuszczeń i posypaną tartą bułką. Pieczemy w temperaturze 180 st.C około 30-45 min. Masa budyniowa: sok z brzoskwiń uzupełnić do 1 litra wodą i zagotować to, 3 budynie rozmieszać w garnuszku z niewielką ilością wody, a następnie jak zabulgocze woda z sokiem wlać budyń i mieszać aż zgęstnieje. Wyłączyć gaz.. Owoce brzoskwiń poukładać na upieczonym biszkopcie równomiernie, a następnie wylać na ciasto budyń. Polewa kokosowa: margarynę rozpuścić na wolnym ogniu, ostudzić. W międzyczasie jaja ubić z cukrem na kogel-mogel a następnie dodawać po woli roztopioną margarynę, na koniec wsypać wiórki kokosowe, wymieszać to i wylać na budyń na cieście. Następnie całe ciasto wstawić jeszcze do pieca i zapiekać około 30 minut w temperaturze 190 st.C. Ciasto ostudzić, a następnie wstawić do lodówki żeby budyń stężał, a potem porządnie się najeść ;) Smacznego.

Redakcja poleca: