Strona główna Placki ziemniaczane - nieciemniejace

Placki ziemniaczane - nieciemniejace

Glumanda offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 111
zdjęcia: 1 z 1
Placki ziemniaczane - nieciemniejace
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Te placki sa wspaniale... :)


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Placki ziemniaczane - nieciemniejace - SKŁADNIKI:

Placki ziemniaczane - nieciemniejace - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie: Mleko i jajko rozmieszac. Ziemniaki trzec bezposrednio do mleka, wtedy nie beda ciemnialy. Dodac starta cebule. Posolic i popieprzyc. Dodac make i calosc dobrze wymieszac. Na koncu dodac ok. 4 lyzki oleju do ciasta i calosc dobrze wymieszac. Olej rozgrzac na patelni i piec placki. Tak przygotowane placki nie ciemnieja nawet na drugi dzien. Co lepsze.. sa latwiej strawne..nie powoduja typowych objawow jakie ma sie nieraz po zjedzeniu plackow przyrzadzonych bez mleka. Wazna role odgrywa tu kolejnosc laczenia skladnikow. Gdyby zostaly... mozna je podgrzac na patelni..juz bez dodawania tluszczu.. Smakuja jak swiezo upieczone :) Byla kiedys taka ksiazka Ojca Grzegorza i w niej byl ten przepis. Nawet jesli uzyjemy starych ziemniakow, placki w ten sposob przyrzadzone smakuja jakby byly z mlodych :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Placki ziemniaczane - nieciemniejace (strona 1 z 1)  
Glumanda

Glumanda
offline

2009-02-26 22:25
Dzis dodalam zdjecie.. placka ... ktory zostal mi w lodowce od wtorku.. tylko po to... abyscie sami ocenili..czy sciemnial???? We wtorek byly przepyszne :)))
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2009-02-27 15:15
ciekawy sposób z tym mlekiem , wypróbuję , oprócz tego mleka robię tak samo , z tym że jeszcze dodaję kaszy mammy ( grysik) są wtedy wspaniale chrupiace :)
Skomentuj
Oceń:
0
teresa.rembiesa

teresa.rembiesa
offline

2009-05-12 23:09
ciekawy przepis dałam do ulubionych aby wypróbować
Skomentuj
Oceń:
0
bogda46

bogda46
offline

2010-03-24 20:57
koniecznie spróbuję bo nie lubię ciemnych
Skomentuj
Oceń:
0
łakomczuszka

łakomczuszka
offline

2010-03-26 19:50
Zaciekawiły mnie....z dodatkiem mleka.. ciekawe, ciekawe.. Spróbuję ich w poniedziałek. :-)
Skomentuj
Oceń:
0
łakomczuszka

łakomczuszka
offline

2010-03-30 13:35
Zrobiłam z pół kg ziemniaków i bez cebuli, ale przyznam, że smaczne! Odrobina mleka nadaje plackom taki jakby delikatniejszy smak. :-) Przepis wylądował w Ulubionych. ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Sylwiusiek

Sylwiusiek
offline

2010-04-08 13:02
Zaraz się biorę za tarcie ziemniaków, koniecznie muszę spróbować takich placków :)))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dania
Muszelki z sosem mięsno warzywnym Naleśniki kukurydziane Świderki z pieczarkami i kabanosem
Ketchupowe naleśniki z jajecznicą Lniane naleśniki z pomidorami Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso
Łopatka duszona Eli z wędzoną papryką Cydrowe naleśniki z prażonymi jabłkami Makaron z dynią i pieczarkami
Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami Kakaowe racuszki z jagodami Makaron z kurczakiem w sosie dyniowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane