Strona główna Placki ziemniaczane - nieciemniejace

Placki ziemniaczane - nieciemniejace

Glumanda - Przepis na: Placki ziemniaczane - nieciemniejace offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 111
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Placki ziemniaczane - nieciemniejace
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Te placki sa wspaniale... :)


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Placki ziemniaczane - nieciemniejace - SKŁADNIKI:

  • 1kg ziemniakow
  • 2 duze cebule
  • 1 jajko
  • 2-3 lyzki maki
  • pol szklanki mleka
  • sol i pieprz
  • olej do smazenia

Placki ziemniaczane - nieciemniejace - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie: Mleko i jajko rozmieszac. Ziemniaki trzec bezposrednio do mleka, wtedy nie beda ciemnialy. Dodac starta cebule. Posolic i popieprzyc. Dodac make i calosc dobrze wymieszac. Na koncu dodac ok. 4 lyzki oleju do ciasta i calosc dobrze wymieszac. Olej rozgrzac na patelni i piec placki. Tak przygotowane placki nie ciemnieja nawet na drugi dzien. Co lepsze.. sa latwiej strawne..nie powoduja typowych objawow jakie ma sie nieraz po zjedzeniu plackow przyrzadzonych bez mleka. Wazna role odgrywa tu kolejnosc laczenia skladnikow. Gdyby zostaly... mozna je podgrzac na patelni..juz bez dodawania tluszczu.. Smakuja jak swiezo upieczone :) Byla kiedys taka ksiazka Ojca Grzegorza i w niej byl ten przepis. Nawet jesli uzyjemy starych ziemniakow, placki w ten sposob przyrzadzone smakuja jakby byly z mlodych :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Placki ziemniaczane - nieciemniejace (strona 1 z 1)  
Glumanda

Glumanda
offline

2009-02-26 22:25
Dzis dodalam zdjecie.. placka ... ktory zostal mi w lodowce od wtorku.. tylko po to... abyscie sami ocenili..czy sciemnial???? We wtorek byly przepyszne :)))
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2009-02-27 15:15
ciekawy sposób z tym mlekiem , wypróbuję , oprócz tego mleka robię tak samo , z tym że jeszcze dodaję kaszy mammy ( grysik) są wtedy wspaniale chrupiace :)
Skomentuj
Oceń:
0
teresa.rembiesa

teresa.rembiesa
offline

2009-05-12 23:09
ciekawy przepis dałam do ulubionych aby wypróbować
Skomentuj
Oceń:
0
bogda46

bogda46
offline

2010-03-24 20:57
koniecznie spróbuję bo nie lubię ciemnych
Skomentuj
Oceń:
0
łakomczuszka

łakomczuszka
offline

2010-03-26 19:50
Zaciekawiły mnie....z dodatkiem mleka.. ciekawe, ciekawe.. Spróbuję ich w poniedziałek. :-)
Skomentuj
Oceń:
0
łakomczuszka

łakomczuszka
offline

2010-03-30 13:35
Zrobiłam z pół kg ziemniaków i bez cebuli, ale przyznam, że smaczne! Odrobina mleka nadaje plackom taki jakby delikatniejszy smak. :-) Przepis wylądował w Ulubionych. ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Sylwiusiek

Sylwiusiek
offline

2010-04-08 13:02
Zaraz się biorę za tarcie ziemniaków, koniecznie muszę spróbować takich placków :)))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dania
Omlet na słodko polany sorbetem Golonka indycza z kapustą z szybkowaru Pasztet jaglano-dyniowy
Mini naleśniczki z ananasami Dwusmakowe makaronowe roladki w pomidorach Zapiekanka ziemniaczana
Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem Mini roladki z grillowaną dynią i serem Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą
 Drobiowy gulasz z dynią i fasolką Kotlety mielone z suszonymi pomidorami Pizza-tarta z szynką, pieczarkami i marchewką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane