Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1764]

Placki ziemniaczane z pikantnym gulaszem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki ziemniaczane z pikantnym wieprzowym gulaszem to moja propozycja na pyszny domowy obiad dla całej rodziny.

Placki ziemniaczane z pikantnym gulaszem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki ziemniaczane z pikantnym gulaszem

 

 

 

  • dodatkowo do podania:
  • ogórki konserwowe
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z pikantnym gulaszem
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka w którym rozgrzewamy wcześniej olej, solimy i przesmażamy do pozamykania się porów - delikatnie przypiekamy i wówczas podlewamy wodą (mięso powinno być mocno przykryte), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do miękkości mięsa (w razie potrzeby podlać wodą) Kiedy mięso jest miękkie doprawiamy papryką i pieprzem. Zagotowujemy. Oprószamy mąką do zagęszczenia. 

Placki ziemniaczane: obrane ziemniaki wraz z cebula i czosnkiem trzemy na tarce (użyłam tarczy do tarcia ziemniaków), odlewamy część uzyskanego soku z warzyw. Dodajemy jajko, sól i pieprz - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę mieszając - ciasto na placki nie powinno być zbite. 

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy na rumiano z dwóch stron niewielkie placki.

Placki podajemy z gorący sosem oraz ogórkiem konserwowym całość oprószając posiekaną natką pietruszki.
Placki ziemniaczane z pikantnym wieprzowym gulasze
składniki na placki przygotowujemy wg przepisu
Placki ziemniaczane z pikantnym wieprzowym gulasze
na rozgr4zanym tłuszczu smazymy placki ziemniaczane