Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Placki ziemniaczane z twarożkiem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gorący placek z zimnymi dodatkami, to coś co zadowoli wielu smakoszy tego ziemniaczanego przysmaku.

Placki ziemniaczane z twarożkiem. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane z twarożkiem.

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z twarożkiem.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, to samo robimy z cebulą. Dodajemy mąkę, jajko, pierz , sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i jeśli ciasto jest dość rzadkie dodajemy jeszcze jedną łyżkę mąki. Na dobrze rozgrzanej patelni z olejem smażymy na rumiano placki. Paprykę kroimy w kostkę, ogórka i cukinię w krążki lub drobniej. Twarożek doprawiamy pieprzem i solą oraz suszonym czosnkiem. Dodajemy połowę warzyw, a resztę zostawiamy do dekoracji placków. Gorące placki smarujemy twarożkiem z warzywami, wierzch dekorujemy resztką warzyw i obficie posypujemy szczypiorkiem.
Placki ziemniaczane z twarożkiem.
Cukinię i ogórka kroimy w krążki, jeśli są dość duże można je przekrawać jeszcze na pół.
Placki ziemniaczane z twarożkiem.
Połowę pokrojonych warzyw dodajemy do serka, drugą dekorujemy placki.
Placki ziemniaczane z twarożkiem.
Po dodaniu do serka pieprzu i suszonego czosnku odczekujemy chwilkę, aby ten naszedł smakiem przypraw.