Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pływające jajka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jajka z dodatkiem szynki i pieczarek, gotowane w specjalnych foremkach.

Pływające jajka z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pływające jajka z pieczarkami

 

  • 4 jajka
  • 4 duże plastry wędzonej szynki
  • 40 dkg pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 20 dkg sera z niebieską pleśnią

Sposób przygotowania:

Pływające jajka z pieczarkami
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli i usmażyć je. Jak prawie cały płyn z grzybów odparuje,doprawić je do smaku solą i pieprzem. Specjalne foremki do gotowania jajek (4 foremki) wyłożyć plasterkami wędzonej szynki. Do każdej foremki z szynką wbić po jednym jajku. Gorące, usmażone pieczarki rozłożyć na jajkach w foremkach. Posypać je pokruszonym serem. W garnku zagotować wodę (ma ona sięgać na ok. 4 cm). Do gotującej się wody ostrożnie włożyć foremki z jajkami. Garnek przykryć. Jajka gotować na średnim ogniu ok. 15 minut (do uzyskania przez jajka odpowiedniej konsystencji). Foremki z ugotowanymi jajkami ostrożnie wyjąć z wody, uważać, żeby się nie poparzyć. Jajka wyjąć z foremek. Można je podawać z dowolnym sosem, np. z majonezem i ketchupem.
Pływające jajka z pieczarkami
Pokrojone pieczarki usmażone razem z cebulą na oleju.
Pływające jajka z pieczarkami
Foremki do gotowania jajek wyłożone szynką iwbite do nich jajka.
Pływające jajka z pieczarkami
Pieczarki i pokruszony ser rozłożone na jajkach w foremkach.
Pływające jajka z pieczarkami
Foremki z jajkami włożone do gotującej się wody.