MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Polędwiczka w winie do kanapek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polędwiczka w winnej marynacie idealna do świeżego pieczywa na świąteczne śniadanie.

Polędwiczka w winie do kanapek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczka w winie do kanapek

 

  • Kawałek polędwiczki około 300 gram
  • sól
  • pieprz
  • pół kieliszka wina czerwonego
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • rozmaryn

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w winie do kanapek
Polędwiczkę należy naciąć w ukośną krateczkę z obu stron, aby lepiej wchłaniała marynatę. Następnie posypać ją gruboziarnistą solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. W filiżance rozmieszać razem czerwone wytrawne wino i oliwę z oliwek. Podlać marynatą polędwiczkę i posypać suszonym rozmarynem. Zostawić polędwiczkę do marynowania na całą noc. Po tym czasie przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać marynatą i piec nagrzanym piekarniku przez około pół godziny. Polędwiczkę schłodzić, pokroić i podawać jako wędlinę do kanapek. Sos winny spod polędwiczki zachować. Jest on idealną omastą do kanapek.
Polędwiczka w winie do kanapek
Polędwiczkę naciąć z obu stron w ukośną kratkę
Polędwiczka w winie do kanapek
Posypać solą morską i kolorowym pieprzem
Polędwiczka w winie do kanapek
Podlać czerwonym winem rozmieszanym z oliwą
Polędwiczka w winie do kanapek
Posypać suszonym rozmarynem, zamarynować i upiec