msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Pomidorowa z soczewicą.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Połączenie dwóch moich ulubionych zup:pomidorowej i soczewicowej.

Pomidorowa z soczewicą.

Składniki:

Pomidorowa z soczewicą.

 

  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • 50 dag przecieru pomidorowego (99,5% )
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
  • 1 duża pietruszka
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • liść pora
  • 1 liść laurowy
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 skrzydełek (ew. bulion)
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 mini kosteczka oregano Knorr
  • 2 płaskie łyżki Ziarenek smaku Winiary
  • ok.2,5 l wody
  • natka pietruszki
  • 1 mała cebulka

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z soczewicą.
Marchew,pietruszkę,seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę lub słupki.Zalać wodą, wrzucić liść laurowy,całą cebulkę, ziele angielskie,pieprz czarny w ziarenkach i liść pora.Zagotować.Wrzucić opłukane skrzydełka, zagotować, zszumować. Wsypać Ziarenka smaku i gotować ok.25 minut.Wyjąć liść pora i cebulę.Dodać kilkakrotnie wypłukaną w zimnej wodzie soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować ok.15 minut.Wlać przecier pomidorowy, rozkruszyć mini kosteczkę oregano i gotować ok.5 minut.Wyjąć skrzydełka.
W szklance rozmieszać jogurt naturalny, stopniowo dolewać trochę zupy i mieszać.Tak zahartowany jogurt wlać do zupy mieszając i porządnie zagrzać, ale nie gotować.Zupę posypać natką pietruszki lub inną zieleninką.Zupa jest lekka , ale sycąca i smaczna.