jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pomidory nadziewane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pomidory nadziewane doskonałe danie w porze sezonowej

Pomidory nadziewane

Składniki:

Pomidory nadziewane

 

Sposób przygotowania:

Pomidory nadziewane
Pomidory umyć, skrajać piętki, aby nie przeciąć całkowicie skórki. Skrajane piętki powinny być zawieszone na skórce. Wydrążyć miąższ i pestki. Wnętrze pomidorów lekko oprószyć solą i odwrócić przecięciem na dół, tak by spłynął z nich sok. Oprószyć wnętrze pomidorów cukrem i pieprzem. Posiekaną cebulę zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor, wymieszać ze zmielonym mięsem, dodać umyty i osączony ryż, posiekaną zieloną pietruszkę i brandy. Mieszając podsmażyć na wolnym ogniu około 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Przygotowane pomidory napełnić usmażonym nadzieniem, przykryć skrajanymi piętkami. Nadziane pomidory ułożyć w brytfance jeden obok drugiego, skropić stopionym masłem lub oliwą, oprószyć tartą bułką. Dodać miąższ wydrążony z pomidorów i pozostałe masło, zapiec lekko. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Tagi:

ryż mięso tarta