Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pomidory nadziewane papryką

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Strąki papryki umyć, przekroić na pól, oczyścić z pestek. Pomidory umyć, z

Pomidory nadziewane papryką

Składniki:

Pomidory nadziewane papryką

 

  • po strąku czerwonej i żółtej papryki
  • 2 strąki zielonej papryki
  • 4 duże pomidory
  • 25 dag twarogu półtłustego
  • 3 jaja
  • 4 młode cebulki ze szczypiorem
  • mały słoiczek czarnych oliwek
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki sosu worcester
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Pomidory nadziewane papryką
Strąki papryki umyć, przekroić na pól, oczyścić z pestek. Pomidory umyć, z każdego ściąć czubek i łyżeczką wydrążyć miąższ. Ułożyć pomidory na sitku tak, by wycieki z nich sok. Do twarogu wbić jaja i utrzeć na gadką masę, dodać drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorem, oliwki pokrojone w plasterki i czosnek roztarty z solą. Przyprawić masę solą, pieprzem, sosem worcester i sokiem z cytryny. Jeśli trzeba, zagęścić bułką tartą. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową posmarowaną oliwą. Napełnić farszem połówki pomidorów i papryki, ułożyć na folii. Brzegi folii lekko zagiąć. Upiec w gorącym piekarniku lub na grillu. Podawać z pieczywem i surówką z porów i selera naciowego.