misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Pożywna zupa z dyni i soczewicy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z łyżeczką jogurtu...

Pożywna zupa z dyni i soczewicy

Składniki:

Pożywna zupa z dyni i soczewicy

 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka łagodnego chili
  • ½ łyżeczki zmielonej kurkumy
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru
  • nasiona z trzech strąków kardamonu
  • skórka z 1 cytryny, drobno starta
  • 1 średnia dynia, obrana pozbawiona pestek i pokrojona w kostkę
  • 225 g czerwonej soczewicy
  • 1,2 l wywaru lub bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki chudego jogurtu, jako dodatek

Sposób przygotowania:

Pożywna zupa z dyni i soczewicy
Rozgrzać oliwę w garnku z grubym dnem, dodać cebulę i delikatnie podsmażać przez 5 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek, przyprawy i skórkę cytrynową i podgrzewać 1-2 minuty, często mieszając. Dodać dynię, soczewicę i dobrze wymieszać, aby pokryły się mieszanką z oliwy z przyprawami. Podgrzewać 2 minuty, często mieszając. Dodać wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 45 minut, aż dynia i soczewica będą miękkie. Przełożyć do miksera i zmiksować na gładką masę. Przelać zupę z powrotem do garnka i zagrzać. Dodać sok z cytryny i doprawić. Podawać z łyżeczką jogurtu.