VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Proste bułki pszenno – razowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pszenne bułeczki z dodatkiem razowej mąki. Smakują idealnie, jak te kupione w piekarni. A wiadomo domowe najlepsze!

Proste bułki pszenno – razowe

Składniki:

Proste bułki pszenno – razowe

 

  • 400 g mąki pszennej luksusowej
  • 50 g mąki razowej żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g oleju
  • 300 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki letniej wody
  • Na wierzch:
  • Mleko do posmarowania
  • Mak do posypania

Sposób przygotowania:

Proste bułki pszenno – razowe

ETAP 1:

Proste bułki pszenno – razowe
Wyrabianie ciasta mikserem z hakiem - 5 minut

Drożdże mieszamy z cukrem i dwiema łyżkami letniej wody (muszą ładnie się rozpuścić). Do misy wsypujemy obie mąki, sól – wszystko mieszamy. Dolewamy olej, rozpuszczone drożdże i na samym końcu letnia wodę. Wszystko mieszamy ok. 5 minut mikserem z hakiem (ręcznie ok. 8 minut). Po wyrobieniu ciasto powinno jeszcze delikatnie się lepić. Z ciasta formujemy kule i przekładamy je do wysmarowanej olejem miski. Przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Proste bułki pszenno – razowe
Wyrośniete ciasto, gotowe do dzielenia i formowania

Po podwojeniu objętości ciasto dzielimy na 8 kawałków. Z każdej formujemy bułeczki lub zaplatamy warkocze. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy je po przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułki smarujemy mlekiem i obsypujemy makiem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 7 minut. Studzimy na kratce.