Gobusiaa

Gobusiaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Pstrąg na porzeczkach z puree kalafiorowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 520
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekkie i pyszne danie idealne na kolację we dwoje. Pstrąg marynowany w porzeczkach oraz puree w towarzystwie groszku cukrowego i marchewki.

Pstrąg na porzeczkach z puree kalafiorowym

Składniki:

Pstrąg na porzeczkach z puree kalafiorowym

Marynata do ryby

  • 300g pstrąga łososiowego
  • 1 szklanka czarnych porzeczek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • szczypta soli himalajskiej

Puree z kalafiora

Dodatki

  • 3 młode marchewki
  • 200g groszku cukrowego
  • masło klarowne
  • Sól

Sposób przygotowania:

Pstrąg na porzeczkach z puree kalafiorowym

Pstrąg

Pstrąg na porzeczkach z puree kalafiorowym
Dla zaostrzenia smaku można dodać chilli.

Pstrąga oczyścić z ości i podzielić na dwie porcje.

Marynata:
Porzeczki zblendowac i przetrzeć przez sito by pozbyć sie pestek. Przetartu mus wymieszać z pozostałymi składnikami i zanurzyć w nim rybę. Odstawić na co najmniej pół godziny. Pozostawić około 2 łyżek musu do sosu.

Po tym czasie rybę smażyć na patelni grillowej od strony skóry, aż się zetnie do 1/2 grubości. Następnie obrócić rybę i smażyć ok 2 minut, zdjąć z patelni.

Puree

Kalafiora ugotować w mleku z bulionem. Zblendowac i doprawić gałką muszkatołową.

Dodatki

Marchewkę grillować na maśle klarowanym ze szczyptą soli. Zdjąć z patelni i wrzucić groszek cukrowy, tylko zblanszkować.