kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Pszczółki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

miód,banany,czekolady, zastrzyk energii dla młodego człowieka

Pszczółki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszczółki

 

  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

  • polewa:

 

  • 1/2 tabliczki deserowej czekolady
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki

 

  • pszczółki:

 

  • marcepan ok 50 g
  • płatki migdałów
  • czarny i żółty barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Pszczółki
Zacznij od przygotowania ciasta. W dużej misce rozgnieć widelcem banany. Do bananów dodaj wszystkie składniki na muffinki mokre oraz suche. Utrzyj je razem za pomocą drewnianej łyżki lub trzepaczki. Do wypieku używałam papilotek wolno stojących w wersji mini. Napełnij ciastem papilotki do 3/4 wysokości. Mnie udało się napełnić 16 papilotek. Ustaw papilotki na blaszce wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut, gotowe muffinki ostudź. Czekoladę oraz śmietankę podgrzej w rondelku, dokładnie wymieszaj i lekko przestudź. Oblej babeczki polewą czekoladową. Teraz kolej na pszczółki. Dodaj do masy marcepanowej odrobinę żółtego barwnika, zagnieć. Z masy wykrawaj kulki, nadaj im kształt pszczółek. Z płatków migdałów zrób skrzydełka, czarnym barwnikiem za pomocą wykałaczki narysuj buźki oraz paski. Babeczki są mięciutkie, pyszne, łatwo je zapakować do śniadaniówki, moje pociechy je uwielbiają,szczerze polecam :)
Pszczółki
wszystkie składniki suche oraz mokre umieść w misce
Pszczółki
gotowym ciastem napełnij papilotki,piecz w 160 stopniach przez 20 minut
Pszczółki
gotowe muffinki przestudź i przystąp do dekoracji
Pszczółki
oblej każda babeczkę polewą czekoladową