SUPERPRZEPIS

Puszysty sernik waniliowy

  • 7
  • zufikowo
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Puszysty sernik waniliowy Więcej zdjęć (5)

Co tu dużo mówić - pyszny puszysty, mega waniliowy, znika jak z bicza strzelił ;-) spód ciasteczkowy z karmelową nutą cukru kokosowego.

Składniki:

Puszysty sernik waniliowy

 

  • 900 g sera na sernik
  • 5 jajek wiejskich
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii (ziarenka)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
  • 100 g masła

 

  • spód:

 

  • 200 g twardych herbatników
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru kokosowego

Sposób przygotowania:

Puszysty sernik waniliowy
Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej (wyjąć z lodówki 1-2 godz przed pieczeniem). Nie miksujemy masy zbyt długo, tylko do połączenia składników. Piecyk nastawiamy na 160-170 stopni (góra-dół) i naczynie z wodą na dno piecyka. Najpierw spód: roztapiamy masło w rondelku razem z cukrem i dodajemy rozkruszone herbatniki. Chłodzimy w lodówce. Masa serowa: Miksujemy masło z 1/2 cukru na jasną puszystą masę. Od teraz oszczędnie z miksowaniem : dodajemy 4 żółtka (białka zostawiamy do ubicia piany) i dalej miksujemy, stopniowo dodajemy ser i miksujemy dalej. Dodajemy ziarenka z wanilii oraz pastę waniliową, skrobię ziemniaczaną i całe jajko - miksujemy. Śmietankę lekko ubijamy i dodajemy do masy miksując delikatnie na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek z pozostałą połową cukru - nie na sztywno. Mieszamy delikatnie wszystko razem. Wylewamy masę na schłodzony spód. Pieczemy na środkowej półce około godziny przykryty folią aluminiową (dotykmy palcem - wierzch musi być ścięty). Ciasto po upieczeniu pozostawiamy w piecu, schładzamy powoli, stopniowo uchylając drzwi. Po wystygnięciu zdejmujemy obręcz formy i chłodzimy sernik w lodówce, (najlepiej całą noc).
Puszysty sernik waniliowy
Masę ciasteczkową układamy na dnie formy dociskając
Puszysty sernik waniliowy
Ucieramy masło z połową cukru i dodajemy żółtka
Puszysty sernik waniliowy
Do masy dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii
Puszysty sernik waniliowy
Masę serową wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy