mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Pyszny torcik z ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torcik dosłownie na każdą okazję.

Pyszny torcik z ajerkoniakiem

Składniki:

Pyszny torcik z ajerkoniakiem

 

  • 6 całych jajek,
  • 140 g białego cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 100 g mąki tortowej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek żelatyny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 200 ml ajerkoniaku,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżeczki kakao
  • 20 całych migdałów

 

Sposób przygotowania:

Pyszny torcik z ajerkoniakiem
Na początku oddziel białka jajek od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę a żółtka utrzyj z cukrem białym i cukrem waniliowym na gęsty, gładki krem. Do tak powstałej masy dodaj mąkę ziemniaczaną i tortową a następnie proszek do pieczenia. Następnie delikatnie połącz z ubitą wcześniej pianą z białek. Przygotowane ciasto wlej do wysmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok.25 minut. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystygnięcia. Ostudzone rozetnij na trzy placki. 300 ml śmietanki ubij przy pomocy miksera. Delikatnie wymieszaj z ajerkoniakiem i 2 łyżkami cukru pudru. Następnie w 3 łyżkach wody rozpuść 3 łyżeczki żelatyny.Wymieszaj z masą ajerkoniakową. Powstałym kremem przełóż placki biszkoptowe. Odstaw na godzinę. W tym czasie ubij resztę śmietanki i wymieszaj z kawą rozpuszczoną w łyżce wody. Dodaj pozostały cukier puder i połącz z resztą żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody. Masą wysmaruj cały tort. Tort udekoruj migdałami lub według własnego uznania,np. owocami i osyp kakao. Ciasto przed podaniem należy schłodzić w lodówce. Smacznego.

Tagi:

jajko kawa jajka