Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Rabarbarowe w kruchym cieście z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu,lekko kwaśne i nie za słodkie.Połączenie galaretki z rabarbarem po upieczeniu pysznie smakuje.

Rabarbarowe w kruchym cieście z galaretką

Składniki:

Rabarbarowe w kruchym cieście z galaretką

Ciasto:

  • 4 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 dowolna galaretka ( u mnie brzoskwiniowa )

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Rabarbarowe w kruchym cieście z galaretką
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy na dwie części.

2.Jedną część ciasta wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm.Nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.

3. Rabarbar oczyszczamy,obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy na małe kawałki.Do pokrojonego rabarbaru wsypujemy galaretkę w proszku.Dokładnie mieszamy i przekładamy na ciasto.

4.Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na rabarbar.

5. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.

6.Upieczone ciasto studzimy,wyjmujemy z blaszki i oprószamy cukrem pudrem.