Sposób przygotowania:
Tarta jabłkowo rabarbarowa z budyniem
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy , owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Rabarbar obieramy i kroimy w półplasterki. Całość przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy, aby jabłka i rabarbar zmiękły. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do masy. Gotujemy około 10 minut, a gdyby masa była zbyt kwaśna dodajemy trochę cukru. Pozostawiamy do przestudzenia. Szklankę mleka zagotowujemy, a w połowie szklanki mleka dokładnie mieszamy żółtka, cukier i mąkę. Wlewamy na gotujęce mleko i gotujemy budyń. Zostawiamy do przestudzenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki (część zostawiamy na wierzch) i wykładamy formę na tratę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku około 15 minut w 200 stopniach. Potem kładziemy jabłka z rabarbarem, budyń i na koniec robimy kratkę z pozostałego ciasta. Pieczemy jeszcze 20-25 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.