ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Tarta jabłkowo rabarbarowa z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krucha, lekko kwaskowa tarta rabarbarowo jabłkowa. Dzięki warstwie budyniu jeszcze bardziej smaczna. Polecam do kawy lub na zwykły deser

Tarta jabłkowo rabarbarowa z budyniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta jabłkowo rabarbarowa z budyniem

 

Sposób przygotowania:

Tarta jabłkowo rabarbarowa z budyniem
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy , owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Rabarbar obieramy i kroimy w półplasterki. Całość przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy, aby jabłka i rabarbar zmiękły. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do masy. Gotujemy około 10 minut, a gdyby masa była zbyt kwaśna dodajemy trochę cukru. Pozostawiamy do przestudzenia. Szklankę mleka zagotowujemy, a w połowie szklanki mleka dokładnie mieszamy żółtka, cukier i mąkę. Wlewamy na gotujęce mleko i gotujemy budyń. Zostawiamy do przestudzenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki (część zostawiamy na wierzch) i wykładamy formę na tratę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku około 15 minut w 200 stopniach. Potem kładziemy jabłka z rabarbarem, budyń i na koniec robimy kratkę z pozostałego ciasta. Pieczemy jeszcze 20-25 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Tarta jabłkowo rabarbarowa z budyniem
Formę na tartę wyłożyć ciastm, nkłuć widelcem.