SUPERPRZEPIS

Risotto leśniczego z grzybami

  • 5
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Risotto leśniczego z grzybami Więcej zdjęć (5)

To pierwsze grzyby, które udało mi się zebrać w tym roku. Uwierzcie mi, takie risotto smakuje wyśmienicie!

Składniki:

Risotto leśniczego z grzybami

 

  • ryż do risotto 100g,
  • bulion (warzywny lub grzybowy) około 500ml,
  • masło 1 łyżka,
  • ugotowane leśne grzyby (maślaki, koźlaki, podgrzybki) 350g,
  • 1 cebula,
  • masło 1 łyżka,
  • posiekana natka pietruszki 2 łyżki,
  • sól,
  • pieprz,

Sposób przygotowania:

Risotto leśniczego z grzybami
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy ryż i smażymy chwilę aż ziarenka staną się szkliste. Wówczas wlewamy chochlę bulionu i smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną porcję i znowu smażymy. Postępujemy tak do momentu gdy ryż będzie miękki.



Ugotowane grzyby siekamy na większe kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, szklimy cebulkę i dodajemy grzyby, całość smażmy około 5-7 minut co jakiś czas mieszając. Gdy ryż będzie miękki dodajemy grzyby, zdejmujemy z ognia, wsypujemy posiekaną natkę, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku. Podajemy od razu ozdobione natką. Życzę smacznego :)
Risotto leśniczego z grzybami
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy ryż i smażymy chwilę aż ziarenka staną się szkliste
Risotto leśniczego z grzybami
Wówczas wlewamy chochlę bulionu i smażymy co jakiś czas mieszając.
Risotto leśniczego z grzybami
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, szklimy cebulkę i dodajemy grzyby, całość smażmy około 5-7 minut co jakiś czas mieszając.
Risotto leśniczego z grzybami
Gdy ryż będzie miękki dodajemy grzyby, zdejmujemy z ognia, wsypujemy posiekaną natkę, mieszamy.