Strona główna Risotto z brukselką

Risotto z brukselką

jozefinacz offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 64
zdjęcia: 1 z 1
Risotto z brukselką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Jeśli lubicie brukselkę to danie dla Was.


trudność: średne
czas:

Risotto z brukselką - SKŁADNIKI:

  • brukselka 300 g
  • ryż 1/2 szklanki
  • cebula średnia 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • białe wino wytrawne 1/4 szklanki
  • bulion warzywny 1-1,5 szklanki
  • sól 5 szczypt
  • pieprz 3 szczypty
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • olej do smażenia 2 łyżki
  • starty parmezan 3-5 szczypty

Risotto z brukselką - PRZYGOTOWANIE:

Brukselkę umyć i obrać z brzydkich liści. Brukselkę podgotować na parze z odrobiną soli. Następnie brukselkę ostudzić i przekroić na pół. Bulion do risotta musi być ciepły. na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć cebulę na złoty kolor. Następnie do cebuli dodać ryż i rozgnieciony ząbek czosnku. Całość smażyć (mieszając cały czas), aż do trzeszczenia ryżu pod łopatką. Dodać wino, mieszać, aż płyn zostanie wchłonięty. Następnie do ryżu dodać pół szklanki bulionu, mieszać danie, aż płyn zostanie wchłonięty. Następnie dodać brukselkę, podlać bulionem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość gotować podlewając ciepłym bulionem, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu. Na samym końcu dodać łyżkę soku z cytryny i wymieszać. Do dania dodać parmezan i wymieszać aby wszystko dobrze się połączyło.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Risotto z brukselką (strona 1 z 1)  
igo20

igo20
offline

2013-10-27 15:46
bardzo dobry przepis. wlasnie ugotowalam przepyszne risotto z brukselka :) dziekuje Monika
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ryż
Kolorowe risotto z dynią Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami Ryżowo-grzybowy placek na zimno
Ryżowy kwiat z dodatkami Ryż z mięsem mielonym Proste dyniowe risotto
Krokiety z farszem ryżowo kurkowym Pierś z kurczaka z ryżem Risotto pełne jesieni
Pierś z indyka z kalarepką i ryżem Ryż podsmażany z mięsem mielonym Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szpinakiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane