Strona główna Risotto z brukselką

Risotto z brukselką

jozefinacz - Przepis na: Risotto z brukselką offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 64
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Risotto z brukselką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Jeśli lubicie brukselkę to danie dla Was.


trudność: średne
czas:

Risotto z brukselką - SKŁADNIKI:

  • brukselka 300 g
  • ryż 1/2 szklanki
  • cebula średnia 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • białe wino wytrawne 1/4 szklanki
  • bulion warzywny 1-1,5 szklanki
  • sól 5 szczypt
  • pieprz 3 szczypty
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • olej do smażenia 2 łyżki
  • starty parmezan 3-5 szczypty

Risotto z brukselką - PRZYGOTOWANIE:

Brukselkę umyć i obrać z brzydkich liści. Brukselkę podgotować na parze z odrobiną soli. Następnie brukselkę ostudzić i przekroić na pół. Bulion do risotta musi być ciepły. na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć cebulę na złoty kolor. Następnie do cebuli dodać ryż i rozgnieciony ząbek czosnku. Całość smażyć (mieszając cały czas), aż do trzeszczenia ryżu pod łopatką. Dodać wino, mieszać, aż płyn zostanie wchłonięty. Następnie do ryżu dodać pół szklanki bulionu, mieszać danie, aż płyn zostanie wchłonięty. Następnie dodać brukselkę, podlać bulionem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość gotować podlewając ciepłym bulionem, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu. Na samym końcu dodać łyżkę soku z cytryny i wymieszać. Do dania dodać parmezan i wymieszać aby wszystko dobrze się połączyło.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Risotto z brukselką (strona 1 z 1)  
igo20

igo20
offline

2013-10-27 15:46
bardzo dobry przepis. wlasnie ugotowalam przepyszne risotto z brukselka :) dziekuje Monika
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ryż
Pierś z indyka z kalarepką i ryżem Ryż podsmażany z mięsem mielonym Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szpinakiem
Mięso mielone z ryżem i boczkiem Płatki ryżowe z dynią i żurawiną Rozgrzewający kurczak z dynią i jarmużem
Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem Risotto w marchewce z boczku Placuszki ryżowe
Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem Rizzotto Eli z dynią i kiełbasą Risotto z leśnymi grzybami i wędzonym boczkiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane