lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rogale z nadzieniem toffi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Musze przyznać , że nadzienie toffi idealnie pasuje do rogali . Nie jest za słodkie jest akurat . Zróbcie sami i oceńcie smak .

Rogale z nadzieniem toffi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogale z nadzieniem toffi

 

 

  • Nadzienie toffi 300 gram
  • Na wierzch:
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Rogale z nadzieniem toffi
Tym razem postanowiłam wyrobić ciasto robotem. Zawsze ugniatałam je ręcznie ale tym razem powiedziałam dość. Potrzebujemy misę od robota. Wsypujemy mąkę , robimy dołek . Rozczyn: Przygotowujemy letnia wodę ( połowę szklanki ) , rozpuszczamy w niej drożdże. Przelewamy rozpuszczone drożdże do misy z mąka w przygotowany dołek. Wsypujemy cukier i mieszamy z mąką , tak aby powstała zawiesina. Zostawiamy na 15 minut. Dodajemy rozpuszczoną margarynę wymieszaną z mlekiem. Dodajemy jaja. Włączamy robota i wyrabia nam ciasto. W międzyczasie dodajemy miód płynny. Ciasto nam się wyrabia. Wyrobione ciasto wyjmujemy na ceratkę , jeśli jest za rzadkie lub lepkie dodajemy mąki . Ciasto dzielimy na 4 części i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Każdy kawałek ciasta wałkujemy i kroimy na 8 trójkątów . Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczką nadzienie toffi. Zawijamy rogaliki i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy rogaliki rozmąconym jajem i do pieca na 25 minut w 170 stopniach.
Rogale z nadzieniem toffi
Wsypujemy mąkę , robimy dołek . Rozczyn: Przygotowujemy letnia wodę ( połowę szklanki ) , rozpuszczamy w niej drożdże. Przelewamy rozpuszczone drożdże do misy z mąka w przygotowany dołek.
Rogale z nadzieniem toffi
Wsypujemy cukier i mieszamy z mąką , tak aby powstała zawiesina. Zostawiamy na 15 minut. Dodajemy rozpuszczoną margarynę wymieszaną z mlekiem. Dodajemy jaja. Włączamy robota i wyrabia nam ciasto. W międzyczasie dodajemy miód płynny.
Rogale z nadzieniem toffi
Wyrobione ciasto wyjmujemy na ceratkę , jeśli jest za rzadkie lub lepkie dodajemy mąki . Ciasto dzielimy na 4 części i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Każdy kawałek ciasta wałkujemy i kroimy na 8 trójkątów .
Rogale z nadzieniem toffi
Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczką nadzienie toffi. Zawijamy rogaliki i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy rogaliki rozmąconym jajem i do pieca na 25 minut w 170 stopniach.