jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Croissanty z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Polecam nie tylko na śniadanie ale również na deser!!! Można przygotować je po prostu bez nadzienia lub z innym ulubionym. Moim croissantom nadałam delikatny czekoladowy akcent.

Croissanty z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Croissanty z czekoladą

 

  • Ciasto:
  • O,5 kg mąki,
  • 350 ml mleka,
  • 50 g brązowego cukru,
  • 0,5 kostki drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 300 g masła,
  • Dodatkowo:
  • Jajko do smarowania,
  • Gruby cukier oraz płatki migdałowe do posypania,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Croissanty z czekoladą
Mleko podgrzewamy delikatnie. Dodajemy do niego cukier oraz drożdże. Przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 10 minut by drożdże zaczęły pracować. Między czasie mąkę oraz sól przekładamy do miski w której będziemy przygotowywać ciasto. Do tak przygotowanej mąki wlewamy gotowy rozczyn. Całość chwilkę zarabiamy ( nie długo) by składniki dobrze się połączyły. Gotowe ciasto przykrywamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przebijamy , aby opadło i ulotnił się dwutlenek węgla powstały podczas fermentacji. Ciasto ponownie odstawiamy na około 0,5 godziny –tym razem wkładamy je do lodówki. Miedzy czasie masło ucieramy , powinno być smarowne. Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt (długość 3 razy większa niż szerokość). Rozwałkowane smarujemy masłem , pozostawiając nieposmarowane brzegi (dzięki temu brzegi później skleimy, a masło nie wypłynie. Posmarowane ciasto składamy jak list (na 3 razy). Dociskamy brzegi. Ciasto obracamy o 90˚ , ponownie wałkujemy i składamy na 3 razy. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie czynność powtarzamy jeszcze 3 razy (za każdym razem ciasto obracamy o 90˚, wałkujemy i składamy w list). Pomijamy tylko proces smarowania masłem. Z tak przygotowanego ciasta możemy od razu wykonać rogale, ale lepiej by dobrze się schłodziło. Ciasto można przechowywać w lodówce do 24 godzin. Zazwyczaj ciasto wykonuje poprzedniego dnia, przez noc leżakuje ono ( w tym czasie podrośnie). Rano formuje i piekę croissanty. Formowanie: Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 6-8 mm. Radełkiem dzielimy go na trójkąty. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Każdy trójkąt posypujemy startą czekoladą , nie dojeżdżając do brzegów. Każdy trójkąty rolujemy od podstawy w kierunku wierzchołka. Delikatnie zawijamy, by rulon przybrał kształt rogala.Rogaliki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pozostawiamy do podrośnięcia. Gdy podrosną ponownie smarujemy je, posypujemy cukrem oraz płatkami. Pieczemy . Rogaliki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220˚C. Pieczemy około 10 minut. Następnie skręcamy temperaturę do 190˚C i dopiekamy.
Croissanty z czekoladą
Mąkę i sól przekładamy do miski. Wlewamy do niej przygotowany rozczyn
Croissanty z czekoladą
rozwałkowane ciasto smarujemy masłem i składamy na 3 razy
Croissanty z czekoladą
Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy z niego trójkąty. Każdy posypujemy czekolą
Croissanty z czekoladą
Uformowane rogaliki smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i płatkami migdałowymi