monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1247]

Rolada biszkoptowa z jogurtowymi babeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pewnie część z Was pamięta,że był czas gdy piekłam sporo rolad. W związku z tym postanowiłam spróbować odchudzić jedno z moich ulubionych ciast i chyba się udało-każdy z przedstawionych plastrów waży 60 g co daje nam 67 kcal. W 100 g/ 112 kcal

Rolada biszkoptowa z jogurtowymi babeczkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada biszkoptowa z jogurtowymi babeczkami

 

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z jogurtowymi babeczkami

Biszkopt:

Rolada biszkoptowa z jogurtowymi babeczkami
wszystkie rodzaje mąk wymieszać z kakao

Białka udzielić do żółtek. w misce wymieszać wszystkie rodzaje mąki i kakao. Odłożyć na bok.

ETAP 2:

Rolada biszkoptowa z jogurtowymi babeczkami
białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli

Do misy miksera przelać białka i ubić na sztywno ze szczyptą soli.

ETAP 3:

Rolada biszkoptowa z jogurtowymi babeczkami
do ubitych białek dodawać do żóltek

Następnie dodać stevie i po jednym żółtku. Utrzeć dokładnie.

ETAP 4:

Rolada biszkoptowa z jogurtowymi babeczkami
do masy jajecznej dodać sypkie składniki i wymieszać

W dwóch partiach dodać sypkie składniki o delikatnie ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st około 10-12 minut. Zdjąć z blachy i przełożyć na czystą ściereczkę. Zrolować i zostawić do ostygnięcia.

Nadzienie:

Rolada biszkoptowa z jogurtowymi babeczkami
do jogurtu dodać stevię i wymieszać

2 łyżeczki żelatyny rozpuścić dokładnie w ¼ szklanki wrzątku. Lekko przestudzić.
Do miski przelać jogurt i wymieszać ze stevią i ekstraktem waniliowym.

ETAP 6:

Rolada biszkoptowa z jogurtowymi babeczkami
dodać żelatynę i dokładnie wymieszać

Następnie do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać i przelać do masy w misce i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.

ETAP 7:

Rolada biszkoptowa z jogurtowymi babeczkami
do foremek wlać masę jogurtową i dodać truskawki

100 g a dokładnie 8 sztuk, umyć, osuszyć i odszypułkować. Do foremek na babeczki ( najlepiej silikonowych foremek) rozlać masę jogurtową i wcisnąć do każdej foremki po 2 truskawki. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

ETAP 8:

Rolada biszkoptowa z jogurtowymi babeczkami
zagotowane owoce zblendować z żelatyną

Pozostałe truskawki również umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Przełożyć do rondelka, dodać syrop trzcinowy i doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień i dusić jeszcze około 5-7 minut. Zdjąć z ognia i lekko zblendować. Dodać resztę żelatyny i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.

Wykonanie:

Rolada biszkoptowa z jogurtowymi babeczkami
mus truskawkowy wylać na biszkopt

Biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim mus truskawkowy.

ETAP 10:

Rolada biszkoptowa z jogurtowymi babeczkami
na mus wyłożyć jogurtowe babeczki i zrolować

Jogurtowe babeczki ostrożnie wyjąć z foremek i rozłożyć na musie wzdłuż dłuższego boku. Zrolować. Ostatni ruch czyli zrolowanie trzeba zrobić szybko i sprawnie ponieważ masa truskawkowa jest płynna i może oprowadzić do rozmięknięcia ciasta. Następnie szybko i ciasto owinąć roladę folia spożywczą i odłożyć do lodówki na całą noc. Przed podaniem pokroić ukośnie na plastry o grubości około 2 cm i wierzch udekorować plastrami truskawek.
Smacznego!