Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Rolada makowa z malinami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

lekka rolada z pysznym śmietanowym kremem i malinami

Rolada makowa z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada makowa z malinami

 

  • CIASTO - 5 jajek
  • 230 g cukru zwykłego
  • 130 g maku suchego, mielonego
  • 70 g mąki pszennej luksusowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 szczypty soli
  • aromat migdałowy do ciast
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru do posypania ściereczki

 

  • WYPEŁNIENIE - 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 opakowania żelatyny - fix deserowej + woda
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier puder do smaku
  • ok. 300 g świeżych malin
  • listki mięty lub melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rolada makowa z malinami
CIASTO - jajka wybiłam do miski i ubiłam z cukrem na bardzo gęstą i prawie sztywną pianę - trwało to prawie 15 minut. Mąki przesiałam i wymieszałam z makiem oraz solą - dosypałam do masy jajecznej i wymieszałam starannie za pomocą łyżki. Dodałam też kilka kropli aromatu migdałowego. Całość przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - blaszka duża, taka z wyposażenia piekarnika. Wierzch wyrównałam szpatułką i wstawiłam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam k 20 minut. Po wyjęciu przełożyłam biszkopt do góry spodem na ściereczkę oprószoną lekko cukrem pudrem - trzeba to zrobić tak żeby się nie połamał a papier znalazł się na wierzchu. Papier delikatnie usunęłam a gorący biszkopt zwinęłam, razem ze ściereczką, w dość ścisłą roladę i odłożyłam żeby wystygł.MASA - żelatynę fix - deserową przygotowałam według instrukcji na opakowaniu czyli zmiksowałam proszek z gorącą wodą aż się rozpuścił. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno i dalej ubijając dodałam żelatynę a także sok z cytryny i trochę cukru do smaku - u mnie to były 2 płaskie łyżki, ale dosłodźcie sobie wedle własnego gustu.Rozwinęłam roladę makową i nałożyłam na nią nieco więcej jak połowa śmietany, rozsmarowała zostawiając wolny zewnętrzny brzeg na ok. 4 cm. W śmietanę powciskałam delikatnie maliny - dość gęsto, w rzędach. Zwinęłam roladę delikatnie , przekroiłam w połowie długości bo inaczej nie zmieściłaby się w lodówce. Na wierzch nałożyłam resztę śmietany. Udekorowałam malinami, miętą i odrobiną maku. Odłożyłam do lodówki żeby masa śmietanowa stężała i całość dobrze się schłodziła.
Rolada makowa z malinami
naszykowałam składniki ciasta - jajka wybiłam do miski a mąki wymieszałam z makiem
Rolada makowa z malinami
jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą i prawie sztywną pianę
Rolada makowa z malinami
po wynmieszaniu z mąką i makiem wylałam masę na blaszkę
Rolada makowa z malinami
upieczony i gorący biszkopt zwinęłam w roladę razem ze ściereczką