Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Rolada wołowa

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wołowinę umyć i pokrajać w poprzek włókien w plastry grubości około 1 cm.

Rolada wołowa

Składniki:

Rolada wołowa

 

  • 50 dag wołowiny bez kości
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 20 dag kiełbasy parówkowej
  • 3 dag tłuszczu
  • 1 cebula
  • sól
  • kminek

Sposób przygotowania:

Rolada wołowa
Wołowinę umyć i pokrajać w poprzek włókien w plastry grubości około 1 cm. Zbić młotkiem i ułożyć plastry jeden obok drugiego w kształcie prostokąta. Na tak przygotowane mięso rozłożyć bardzo cienko pokrajane warstwy boczku. Kiełbasę umyć, ułożyć po środku prostokąta i całość ciasno zwinąć. Zwinięte mięso osznurować. Tak przygotowaną roladę osolić, oprószyć pieprzem, zawinąć w folię aluminiowa posmarowaną tłuszczem i piec w piekarniku ok 45 minut. Gotową roladę zastudzić bez rozwijania z folii. Pokrajać w dość cienkie plastry i podawać jako dodatek do pieczywa.