Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Roladki schabowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Roladki schabowe ze szpinakiem i innymi psznościami

Roladki schabowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladki schabowe

 

  • 4 spore plastry schabu
  • 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • 4 suszone pomidory
  • 20g fety
  • 40g kurek
  • łyżka masła
  • sól pieprz
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe
Plastry schabu trzeba na wstępie dokładnie roztłuc tłuczkiem do mięsa- mają być 4 cienkie kotlety.
Obie musztardy łączymy w miseczce z majonezem, po dokładnym wymieszaniu, każdy kotlet smarujemy z obu stron powstała marynatą. Zostawiamy dosłownie 4 łyżeczki marynaty, do posmarowania gotowych roladek.
Kurki kroimy w
kostkę i smażymy parę minut na roztopionym maśle, doprawiając do smaku solą i
pieprzem. Dzielimy na 4 równe porcje.
Fetę kroimy na 4 paski.
Szpinak myjemy i wycinamy gałązki- zostawiamy same listki. Dzielimy na 4 równe porcje.
Na każdym kotlecie kładziemy plasterek szynki, rozkładamy szpinak, z brzegu kładziemy fetę jeden pomidor i część kurek. Zawijamy roladki i
ewentualnie możemy spiąć wykałaczkami, żeby się nie rozwinęły. Z wierzchu smarujemy resztą
marynaty.
Kotlety można podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy, pod przykryciem, można też ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku, a ja roladki zrobiłam w parowarze. Gotowałam na parze przez 30 minut.
.
Roladki schabowe
Jak kotlety były dokładnie roztłuczone, a roladki dobrze zawinięte, to wykałaczki nie są konieczne
Roladki schabowe
Przed podaniem oczywiście wyciągamy wykałaczki

Tagi:

szynka schab