Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Rolmopsy tradycyjne

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Typowa polska zakąska i przekąska...

Rolmopsy tradycyjne

Składniki:

Rolmopsy tradycyjne

 

  • 10 pojedynczych filetów ze śledzia a la matyjas
  • 2 kiszone ogórki (mogą być również konserwowe)
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżeczki gorczycy

 

Sposób przygotowania:

Rolmopsy tradycyjne
Śledzie moczyć przez 1 godz w dużej ilości zimnej wody. Osuszyć. Każdy filet oprószyć gorczycą. Ogórki pokroić w słupki odpowiadające długością szerokości filetów. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Cebulę i ogórki położyć po kilka sztuk na każdy filet. Zwinąć w ruloniki. Spiąć drewnianymi wykałaczkami. Rolmopsy ułożyć w słoiku. Wodę wymieszać z octem i przyprawami.. Zagotować. Wystudzić. Marynatą zalać rolmopsy. Przełożyć w chłodne miejsce na min. 2 doby.