haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Rurki Cannelloni z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makaron nadziewany mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Dania prosto z włoskiej restauracji.

Rurki Cannelloni z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rurki Cannelloni z mięsem

 

  • 1 opk. makaronu cannelloni (grube rurki)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 250g mięsa mielonego
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki rosołu wołowego (z kostki)
  • 1 litr sosu pomidorowego
  • 50g startego parmezanu lub innego żółtego sera
  • 20g masła
  • 50g tartej bułki
  • 1 jajo
  • oregano, bazylia, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rurki Cannelloni z mięsem
Cebulę, czosnek i pietruszkę pokroić, podsmażyć na oleju, dodać mięso, podsmażyć, oprószyć mąką, dodać rosół, przyprawy i dusić przez 15 minut. Przestudzić. Wymieszać ostudzony farsz z mąką tarta, połowa sera i jajkiem. Używając małej łyżeczki napełnić nie ugotowane cannelloni. Na wysmarowanej masłem małej blaszce rozprowadzić 1/3 sosu pomidorowego i ułożyć na nim cannelloni.Polać resztą sosu, posypać serem i wiórkami masła. Zapiekać ok 40 minut w temp. 200 stopni Celsjusza.
Rurki Cannelloni z mięsem
Rurki Cannelloni z mięsem
Rurki Cannelloni z mięsem
Rurki Cannelloni z mięsem