goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ruskie po polsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ruskie pierogi - tradycja w najsmaczniejszym wydaniu. Pyszne świeże polane masełkiem, świetne podsmażane na drugi dzień.

Ruskie po polsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ruskie po polsku

 

  • ciasto:
  • mąka 1/2 kg
  • woda ciepła 1 szklanka
  • olej 3 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Ruskie po polsku
Przygotowujemy farsz: drobno pokrojoną cebulkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Całość dusimy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Z w/w składników wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, nadziewamy farszem i zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy polane masełkiem i cebulką. 
Ruskie po polsku
Podsmażoną cebulkę dodajemy do ugotowanych ziemniaków
Ruskie po polsku
Gdy ziemniaki będą wyduszone dodajemy ser biały
Ruskie po polsku
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, nadziewamy farszem i zlepiamy pierogi.
Ruskie po polsku
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia