kucharka_1991

kucharka_1991

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Pierogi ruskie po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogu ruskie, które w moim domu goszczą dopiero od 2 lat, ale wszyscy je uwielbiają.

Pierogi ruskie po mojemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie po mojemu

 

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • sól
  • 1 żółtko
  • + ciasto do podsypania w czasie wałkowania

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie po mojemu
Ziemniaki obieram, następnie gotuję w osolonej wodzie. W czasie gotowania przygotowuję ciasto. Do miski wsypuje mąkę, dodaję szczyptę soli i żółtko, wodę dodaję porcjami i ciągle wyrabiam. Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na patelni. Kiedy ziemniaki będą gotowe odcedzam i dodaję cebulę, przyprawy i ser, następnie wszystko razem dokładnie ugniatam. Ciasto dziele na 4 porcje, każdą po kolei wałkuję i wycinam okrągłe placki ( ja wykrawam kuflem od piwa). Na każdy placek ciasta nakładamy ok. półtorej łyżeczki farszu. Składam w półksiężyc i wzdłuż półkola przyciskam lekko widelcem by się nie otwierało i by był ładny wzorek. Pierogi gotuje w osolonej wodzie.
Pierogi ruskie po mojemu
Gotujemy ziemniaki na miękko do farszu w lekko osolonej wodzie
Pierogi ruskie po mojemu
Wyrabiamy ciasto z 3 szklanek mąki i szklanki wody oraz soli z żółtkiem
Pierogi ruskie po mojemu
Wyrabiamy farsz z ziemniaków, twarogu, gałki muszkatułowej, pieprzu, soli, i cebulki
Pierogi ruskie po mojemu
Na okrągły placek ciasta dajemy farsz i formujemy pieróg