misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

polecam rybę po grecka,łatwa i smaczna....

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 80 dag ryby (filety z mintaja)
  • 5 marchewek
  • pietruszka
  • seler
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • mąka
  • olej mąka
  • olej
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Filety opłukać zimną wodą, osączyć, oprószyć solą z obu stron. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz opłukać. Mąkę wsypać na płaski talerz, panierować z obu stron. Na patelnię wlać olej (powinien przykryć całe dno). Ryby wkładać kolejno na rozgrzany tłuszcz, smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone ryby trzymać w cieple. Marchewki, seler i pietruszkę oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Kilka łyżek oleju rozgrzać w garnku, wrzucić warzywa, kilka ziaren ziela angielskie i listek laurowy. Smażyć ok5 minut. Wlać bulion, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić około 30 minut, do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Dodać koncentrat, wymieszać. Na dnie dużego naczynia ułożyć obok siebie kilka usmażonych filetów. Przykryć je warstwę duszonych warzyw. Czynności powtarzać, aż skończą się ryby i warzywa. Przygotowane danie odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny, aby ryby przeszły smakiem i aromatem warzyw. Potrawę podawać ze świeżym pieczywem.