Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ryba zapiekana pod liśćmi szpinaku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Proponujemy zapiekankę rybną ze świeżymi liśćmi szpinaku, sezamem i żółtym serem

Ryba zapiekana pod liśćmi szpinaku

Składniki:

Ryba zapiekana pod liśćmi szpinaku

 

  • 3 filety ryby morskiej - dorsza, mintaja lub morszczuka,
  • cebula,
  • 3-5 garsci lisci swieżego szpinaku,
  • 2 jaja,
  • ok 100g zóltego sera,
  • zabek czosnku,
  • 250g plynnego jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz, vegeta, cukier, papryka slodka mielona,
  • sok z cytryny,
  • 2-3 lyzki ziaren sezamu,

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana pod liśćmi szpinaku
Filety rybne oplukac, osuszyc recznikiem papierowym i skropic sokiem z cytryny. Posypac sola i pieprzem. Ulozyc filety w naczyniu zaroodpornym. Czosnek obrac i przecisnac przez praske. Liscie szpinaku umyc, osuszyc, mozna poodcinac ogonki. W 150ml cieplej wody, rozpuscic lyzke vegety i wylac na rybe. Cebule obrac i pokroic na cieniutkie piórka, lekko posypac cukrem. Liscie szpinaku ulozyc na cebuli. Jaja rozbeltac, wymieszac z jogurtem, sola, pieprzem, papryka slodka i zmiazdzonym zabkiem czosnku, wylac na szpinak. Wierzch zapiekanki posypac ziarnami sezamu. Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiekac 30-35 minut w 180 stopniach. Na 5-10 minut przed zakonczeniem pieczenia, wyjac zapiekanke, na wierzch polozyc pokrojony w plastry zólty ser i zapiec do lekkiego zbrazowienia.