msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Ryż zapiekany na słodko.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Obfity zbiór owoców inspiruje do kolejnych kombinacji z ich udziałem.Tym razem ryż zapiekany.Idealny na śniadanie,deser,kolację lub obiad.

Ryż zapiekany na słodko. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż zapiekany na słodko.

 

  • 2 saszetki ryżu po 10 dag (ugotowane )
  • ok.0,5 l musu z jabłek lub innych owoców np.
  • https://gotujmy.pl/mus-z-papierowek-na-bogato-,przepisy,159426.html
  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 czubate łyżki bardzo gęstego serka waniliowego homogenizowanego
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 opakowanie śmietan-fixu (zagęstnika do ubijania śmietany)
  • ok. 5 dag masła
  • do dekoracji np.maliny i listki mięty

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany na słodko.
Naczynie żaroodporne natłuścić masłem.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dno naczynia wyłożyć 1\3 ugotowanego ryżu,lekko docisnąć łyżką.Wyłożyć połowę musu owocowego.Przykryć 1/3 ryżu,rozprowadzić równomiernie i kolejno nałożyć jeszcze raz mus i ryż.Wierzch zapiekanki pokryć wiórkami masła,które pozostało ze smarowania naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok.20-30 minut w termoobiegu. W czasie zapiekania wyjmujemy bardzo zimną kremówkę.Ubijamy ją szybko i krótko na sztywno.Dodajemy pod koniec ubijania cukier waniliowy wraz z zagęstnikiem .Chwilkę miksujemy i po łyżce dodajemy serek waniliowy.Wstawiamy do lodówki. Gdy zapiekanka jest gotowa pokrywamy ją bitą śmietaną.Dekorujemy np.malinami i miętą.Robimy to jednak szybko,by pod wpływem gorącej zapiekanki bita śmietana nam się nie rozpłynęła. Zapiekany ryż jest nie za słodki.Jeśli ktoś lubi słodsze potrawy może dosłodzić mus lub dodać do bitej śmietany cukier puder.Ale wg. mnie moja wersja jest w sam raz.Polecam!
Ryż zapiekany na słodko.
Warstwami układać ryż na syoko i mus owocowy.
Ryż zapiekany na słodko.
Wierzch zapiekanki wyłożyć wiórkami zimnego masła.
Ryż zapiekany na słodko.
Po zapieczeniu wierzch udekorować bitą śmietaną i owocami.
Ryż zapiekany na słodko.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu,by śmietana się nie rozpuściła.