Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sałatka śledziowa po duńsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z białym pieczywem.

Sałatka śledziowa po duńsku

Składniki:

Sałatka śledziowa po duńsku

 

  • 4 filety śledziowe a la matyjas,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 średnie ugotowane w łupinach ziemniaki,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 2 średnie buraki ugotowane w łupinach,
  • 2 ogórki konserwowe
  • 300 ml mleka,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sos:
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 200 ml jasnego piwa,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • cukier i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa po duńsku
Śledzie wymoczyć 2 godz w mleku. Wyjąć osuszyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki i buraki obrać z łupin i wraz z obranymi i pozbawionymi gniazd nasiennych jabłkami również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Odstawić na 1/2 godz. Przygotować sos: Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją piwem. Gotować na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodać sok z cytryny i musztardę. Doprawić cukrem i solą. Dokładnie wymieszać. Schłodzić do temperatury pokojowej. Sosem polać sałatkę. Wymieszać. Posypać zieleniną.