Sarnina

Dziczyzna « poprzedni | następny »
pinecha

Mistrz Kuchni
Przepisy: 98
zdjęcia: 1 z 1
Sarnina
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Sarnina, szynka z sarny przepis i więcej fotek potrawy, jak zwykle na: http://kuchnia.my-forum.pl/posts/1036/1524/


trudność: średne
czas:

Sarnina - SKŁADNIKI:

  • 1 ładna szynka
  • kilka plasterków słoniny do naszpikowania
  • gałka,
  • śmietana,
  • zielenina np. natka,

Sarnina - PRZYGOTOWANIE:

marynata: do wody dodajemy trochę czerwonego wina, pokruszony liść laurowy i czarny pieprz, parę kropel octu winnego, kilka ziaren ziela i jałowca, kilka gałązek tymianku, cebulę, czosnek, szczyptę pieprzu ziołowego, oraz łyżkę soli peklowej -całość marynuje się przez około dobę przepis: po około dobie szynkę wyciągamy z marynaty, poszarpane i nieładne kawałki odcinamy wraz z kością (przydadzą się nam np. do bigosu) następnie mięso dzielimy na 3 ładne kawałki i szpikujemy je słoniną, porządnie obsmażamy na patelni na dużym ogniu z każdej strony (może się troszeczkę przypalić, nada to później szlachetnego smaku) następnie przekładamy mięso oraz powstały gęsty wywar do ... w tym przypadku to był prodiż "działkowe gotowanie" i zalewamy mięsko marynatą dodajemy jeszcze kilka pokrojonych małych cebul i parę ząbków czosnku, przykrywamy przykrywką i pieczemy (włączamy górę i dół prodiża) po około godzinie sprawdzamy mięsko jak zajdzie potrzeba to jeszcze parę minut przetrzymujemy na włączonym prodiżu (tak podzielone mięso szybciej się upiecze, 1kg. czerwonego mięsa piecze się około 1h) upieczone mięso wyciągamy z sosu i odstawiamy na około 30 do 40 minut żeby nam trochę odpoczęło, w tym czasie powstały sos, który się nam trochę zredukuję i się zagęści przez dodanie cebulek przelewamy do garnka, doprawiamy do smaku ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy świeżo startą gałkę i zabielamy śmietaną. przestygnięte mięso kroimy na porcję, i wkładamy do garnka z sosem w celu podgrzania ;-) -podajemy koniecznie z ziemniakami i burakami na ciepło, ... no!, palce lizać ;-) -prawdziwie szlachetne danie, godne naszych przodków ;-)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sarnina  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dziczyzna
Bigos myśliwski Smażona wątróbka z dzika Pieczeń z dzika z kaszą gryczaną
Pieczona kaczka z miodem Bażant z sosem leśnym Consomme z bażanta z kurkami
Rosół z bażanta Świąteczny pasztet z dziczyzny Dzik duszony w piwie z buraczkami
Chili con carne z jelenia Przepiórka faszerowana gęsią wątróbką Pasztet myśliwski

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane