ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Sarna z boczkiem w sosie sojowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dziczyzna! Brzmi świetnie i smacznie. Na prawdę polecam

Sarna z boczkiem w sosie sojowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sarna z boczkiem w sosie sojowym

 

Sposób przygotowania:

Sarna z boczkiem w sosie sojowym
Mięso sarny przed jakąkolwiek obróbką, oczyszczamy pod bieżąca wodą i wstawiamy do dużej misy zalewając maślanką. Odstawiamy na minimum 24 godziny. Po tym czasie mięso kroimy na mniejsze kawałeczki do dużej patelni. Dodajemy liść lautowy, ziele angielskie i olej. Po godzinie dodajemy drobno posiekany czosnek i czerwoną cebulę również posiekaną na małe części. Całość dusimy jeszcze około 1 godziny. Po tym czasie kroimy boczek na grube slupki około 1 cm i dodajemy do mięsa. Całość dusimy do ostatecznej miękkości sarniny po czym doprawiamy do smaku. Ja dodaję 3 łyżki sosu sojowego jasnego, łyżkę keczupu (miałam łagodny ale może być i ostry), pieprz i paprykę w proszku. Całość podaję z ziemniakami z pieca. Polecam
Sarna z boczkiem w sosie sojowym
Sarnę można piec, smażyć, dusić w całości ale ja zdecydowałam się na mniejsze kawałki
Sarna z boczkiem w sosie sojowym
Czosnek i cebulę kroję na bardzo drobno aby się rozgotowały w czasie duszenia.
Sarna z boczkiem w sosie sojowym
Przed końcem duszenia kroję boczek w słupki i dodaję dla aromatu
Sarna z boczkiem w sosie sojowym
Tego sosu sojowego używam do przyprawiania i żadnego innego bo nie będzie dobrego efektu

Tagi:

sosy