Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Schabowy w sosie pomarańczowo-rozmarynowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kotlet schabowy w towarzystwie pomarańczy i pachnącego rozmarynu to bardzo smaczna propozycja, pod warunkiem, że użyjemy schabu naprawdę dobrej jakości – tylko wtedy mięso będzie rozpływać się w ustach

Schabowy w sosie pomarańczowo-rozmarynowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schabowy w sosie pomarańczowo-rozmarynowym

 

Sposób przygotowania:

Schabowy w sosie pomarańczowo-rozmarynowym
Kotlety schabowe myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy. Każdy kotlet oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy na złoty kolor kotlety.

Kiedy mięso ładnie się zarumieni na patelnie dodajemy rozmaryn, skórkę otartą z pomarańczy , cumin i wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i wodę .

Wszystko razem dusimy około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie więc na patelnie dajemy masło i doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i miodem, dodajemy cząstki pomarańczy i odparowujemy sos aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Schabowego serwujemy wraz z sosem i np. ziemniaczanym puree, smacznego ; )
Schabowy w sosie pomarańczowo-rozmarynowym
Oprószone solą i pieprzem kotlety schabowe obsmażamy na złoty kolor
Schabowy w sosie pomarańczowo-rozmarynowym
Dodajemy do nich rozmaryn, skórkę i sok pomarańczowy i dusimy 15 minut

Tagi:

schab mięso