SUPERPRZEPIS

Serduszkowe pikantne tartaletki.

  • 1
  • Lazik
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Serduszkowe pikantne tartaletki. Więcej zdjęć (2)

Wystarczy odpowiednia foremka i serduszka gotowe. Żeby "zaostrzyć" walentynkowy nastój dodałam dość pikantne przyprawy czosnek, imbir,chilli

Składniki:

Serduszkowe pikantne tartaletki.

 

  • Skład:

 

  • ciasto francuskie, 2 kwadraty 10 cm na 10 cm, plus parę kawałków na ozdobne serduszka
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała kulka sera mozzarella
  • 1 łyżka świeżo startego parmezanu
  • świeży imbir (ok. 2 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • płatki chilly
  • sól
  • 1 jajo

 

Sposób przygotowania:

Serduszkowe pikantne tartaletki.
Dużą foremką, w kształcie serca, wyciąć z ciasta 2 tartaletki. Mniejszą, też w kształcie serca, wyciąć ok. 32 mniejszych serduszek (może być ich więcej lub mniej, w zależności od wielkości dużego serduszka).Jajko rozmieszać z odrobiną wody. Wysmarować brzegi tartaletek, następnie ułożyć mniejsze serduszka, które również przesmarować jajkiem.Marchew obrać, pokroić na plastry o grubości ok. 1cm. Paprykę dobrze umyć. Z warzyw wykroić małe serduszka.Na tarteletki posypać starty ser mozzarella. Imbir obrać, pokroić na cienkie plastry, czosnek wycisnąć przez praskę. Wyłożyć je na ser, następnie ułożyć warzywa. Wszystko delikatnie posypać płatkami chilly, solą oraz parmezanem.Piec przez ok. 15 minut, na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Serduszkowe pikantne tartaletki.
Etap 1