ewelinkaaa

ewelinkaaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Sernik bez sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Poprostu rewelacja,nie opada,nie przypala się jak,,oryginalny''sernik

Sernik bez sera

Składniki:

Sernik bez sera

  • CIASTO:
  • 3 szkl.mąki
  • 250g masła/lub margaryny
  • pół szkl.cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • dowolny dżem

  • MASA:
  • 5 białek
  • 1 szkl.cukru
  • 1 litr śmietany 18%
  • 200g wiórek kokosowych
  • jeden duży budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Sernik bez sera

CIASTO:
Masło posiekać z mąką,dodać cukier,proszek do pieczenia,żółtka.Zagnieść ciasto.Podzielić na 2 części,jedną włożyć do zamrażalki,zaś drugą częścią wyłożyć blachę(ja mam dużą 25x40)blacha ma być wysmarowana masłem,lub jakimkolwiek tłuszczem i posypana mąką.Surowy spód wysmarować dżemem.

MASA:
Ubić białka,ze szczypta soli,Kiedy będzie już sztywna piana dodać śmietanę,cukier,wiórka kokosowe,budyń(w proszku),mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia,
Wymieszać i wyłożyć na dżem,wyjąć drugą część ciasta z zamrażalnika i pokruszyć na wierzch masy
Piec w 180 stopniach-50 minut