zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sernik gotowany - kokosowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na Święta zamiast piec sernik zrobiłam gotowany. Jest smaczny i robi się go zdecydowanie szybciej. Polecam :)

Sernik gotowany - kokosowy

Składniki:

Sernik gotowany - kokosowy

 

  • 24 herbatniki typu petitki

 

  • 1 kg sera do serników
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 jajka
  • 1/2 szk mleka
  • 1/2 szk cukru pudru
  • 150 g rodzynek ( u mnie malayer )
  • 1/2 szk wiórków kokosowych
  • 200 g miękkiego masła

 

  • polewa :
  • 1/3 kostki masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/3 szk cukru
  • 2 łyżki mleka

 

  • Dodatkowo :
  • perełki cukrowe
  • złoty pył

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany - kokosowy
Miękkie masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. 

Potem dodać ser, wiórki i rodzynki i dokładnie wymieszać.

Przełożyć do garnka.

Ubić białka, przełożyć do garnka i delikatnie wymieszać.

Następnie włączyć pod garnkiem ogień i zagotować, gdy się ser zagotuje budyń wymieszać z mlekiem i wlać tę mieszankę do masy.

Mieszając zagotować i gotować chwilę aż masa zgęstnieje.

Blaszkę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Dno wyłożyć ciastkami i na nie wyłożyć połowę masy serowej.

Znów wyłożyć ciastka i znów masę a na koniec ciastka.

Tak przygotowany sernik odstawić i przygotować polewę.

W rondelku podgrzewać składniki i mieszać aż cukier się rozpuści.

Nie należy polewy zagotować.

Polewę przestudzić i polać nią wierzch sernika, posypać perełkami.

A gdy polewa zastygnie posypać złotym pyłem.

Sernik kroić między ciastkami.

Tagi:

sernik ciasto