czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Sernik gotowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Miodowe blaty przekładane masą serową to ciekawe urozmaicenie sernikowego menu, warto spróbować w święta :)

Sernik gotowany

Składniki:

Sernik gotowany

ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cukier waniliowy

masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik
  • 15 dkg masła
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy na 3/4 litra mleka

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany
Mąkę posiekać z margaryną, dodać resztę składników i zagnieść ciasto, a następnie schłodzić przez 1-2 godziny. Ciasto podzielić na trzy części, każdą kolejno rozwałkować i piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni, około 15-20 minut, do zezłocenia. (blaszka 25×40 cm)

Budyń rozprowadzić w mleku, a pozostałe składniki masy serowej włożyć do garnka i miksując podgrzewać na małym ogniu. Kiedy masa będzie jednolita, wlać do niej budyń i nadal miksując doprowadzić do zagotowania. Zestawić z palnika.

Masa powinna zgęstnięć. Gorącą masą przełożyć placki. Wierzch udekorować polewą i wiórkami kokosowymi. Całość schłodzić, masa musi dobrze stężeć.

Tagi:

ciasto sernik