andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Puszysty serniczek wiedeński z brzoskwiniami

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Składniki:

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

 

  • Na spód
  • 2szklanki mąki
  • paczka masła
  • 3/4szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

 

  • Masa serowa
  • 1l.sera w wiaderku np.Mój ulubiony z Wielunia
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2budynie śmietankowe
  • paczka masła
  • szklanka cukru
  • 12 jajek
  • rodzynki
  • puszka brzoskwiń
  • sok z jednej cytryny

 

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński z brzoskwiniami
Na spód -masło kroimy na małe kawałki, układamy na mące wymieszanej z cukrem pudrem i szczyptą soli ,siekamy nożem, dodajemy żółtka, rozcieramy ciasto palcami i szybko zagniatamy.Formujemy kulkę, zawijamy w folie i na 30 minut wstawiamy do lodówki. Na masę -żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości ,łączymy z serem,dodajemy stopione i ostudzone masło, wsypujemy budyń, rodzynki, sok z cytryny i delikatnie łyzką dodajemy pianę z białek ,delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy masłem posypujemy bułką tartą .Ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim blachę.Układamy osączone z soku brzoskwinie i masę serową.Pieczemy około 50minut w temperaturze 180%.
SMACZNEGO!