zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Sernik na herbatnikach

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Sernik to obowiązkowe ciasto na święta. Tym razem proponuję za herbatnikach. Można dodać bakalie i zrobić polewę, jak kto lubi.

Sernik na herbatnikach Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Sernik na herbatnikach

 

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag miękkiego masła
  • 1 budyń waniliowy + 2 łyżki mąki pszennej+ łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 paczki herbatników ( 20 dag)

Sposób przygotowania:

Sernik na herbatnikach
Składniki na sernik mają mieć taką samą temperaturę, wyciągam je z lodówki wcześniej.

Herbatniki wykładam na spód blaszki ( 23x28) , wyłożonej papierem do pieczenia.

Masło ubijam z cukrem i cukrem z wanilią, aż podwoi objętość. Dodaję po jednym żółtku, dalej ubijam, następnie nie przerywając ubijania dodaję porcjami ser, na koniec mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Osobno ubijam białka ze szczyptą soli, i dodaję do masy, mieszam całość i wylewam na herbatniki.

Piekłam godzinę, w 170 st. C, grzałka góra dół, na środkowym poziomie.

Sernik studzę w uchylonym piekarniku.

Kroję schłodzony.

Sernik z herbatnikach
Herbatniki ułożone na spodzie blaszki , wyłożonej papierem do pieczenia
Sernik z herbatnikach
Masło ubijam z cukrem i cukrem z wanilią
Sernik z herbatnikach
nie przerywając ubijania dodaję porcjami ser
Sernik z herbatnikach
Osobno ubijam na sztywno białka ze szczyptą soli
Sernik z herbatnikach
Sernik z herbatnikach
Sernik z herbatnikach
Sernik z herbatnikach

Tagi:

sernik ciasto