lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Sernik na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepszy jest oczywiście na kruchym cieście, ale gdy czasu brakuje i żeby było prościej, to na herbatnikach też smakuje wyśmienicie.

Sernik na herbatnikach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik na herbatnikach

 

Sposób przygotowania:

Sernik na herbatnikach
Do miski wbić jajka, wsypać cukier i miksować na puszystą masę o kremowej barwie.Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Ser zemleć dwa razy. Do ubitej masy z jajek dodać śmietanę i stopniowo dodawać zmielony ser, ciągle mieszając. Do masy serowej dodać przestudzone masło i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i na końcu dodać skórkę pomarańczową. Formę do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć na spodzie dwie warstwy herbatników. Na tak przygotowany spód wylać masę serową, wstrząsnąć by ser się ułożył i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 40 minut.
Sernik na herbatnikach
Etap 1
Sernik na herbatnikach
ułożyć na spodzie dwie warstwy herbatników
Sernik na herbatnikach
Do ubitej masy z jajek dodać śmietanę i stopniowo dodawać zmielony ser