Sernik z rosą
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Wielkanocne ciasta

Agusia74 offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 76
zdjęcia: 1 z 1
Sernik z rosą
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Serniki są pyszne :)


trudność: średne
czas:

Sernik z rosą - SKŁADNIKI:

  • Ciasto
  • 30 dkg mąki
  • 10 dkg cukru
  • 15 dkg tłuszczu
  • 2 żółtka (białka zostają do piany)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Ser
  • 1 kg sera
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 szklanki mleka
  • 4 żółtka (białka zostają do piany)
  • 2 całe jajka
  • 2 budynie śmietankowe (na 1/2 l mleka)
  • Piana
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • kisiel cytrynowy
  • można dodać wiórki kokosowe .

Sernik z rosą - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto Z podanych składników zarobić ciasto. Włożyć do formy. Zawsze robiłam tak że wykładałam boki formy wysoko ale już więcej tak nie będę robiła . Ser Wszystkie składniki zmiksować. Na koniec dodać budynie rozmieszane z mlekiem. Masę wylać na ciasto. Piec w temp ok 180 stopni przez ok 50 minut. Po tym czasie na placek dajemy pianę z białek i pieczemy jeszcze z 10 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sernik z rosą (strona 1 z 1)  
tomek

tomek
offline

2009-02-06 13:17
znam to jus pyszny, pianę z białek można dać na początku lekko łyżką wtopić w ciasto
Skomentuj
Oceń:
3
Glumanda

Glumanda
offline

2009-02-06 15:22
Pieknie wyglada :) chyba sie skusze :)
Skomentuj
Oceń:
1
Ewka

Ewka
offline

2009-03-23 11:32
Ja też znam ten przepis tylko troszeczkę zmieniony, ale też jest przepyszny!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Świąteczne
Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym Paluchy wiedźmy na Halloween Pasztet z żurawiną
Krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami Pierogi z farszem z kaczki Muffinki piernikowe z miodem i pomarańczą
Pierogi z kapustą i grzybami Kruche babeczki z masą czekoladowo-pomarańczową Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim
Pieczona szynka z rozmarynem Barszcz z pieczonych buraków z uszkami Pierogi z burakami i grzybami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane