OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Serowo-ziołowe kotleciki z dipem i kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniały pomysł na obiad, inna forma naszych tradycyjnych kotletów z kurczaka.A zamiast zwykłych ziemniaków- smaczny krem.

Serowo-ziołowe kotleciki z dipem i kremem

Składniki:

Serowo-ziołowe kotleciki z dipem i kremem

 

  • CIASTO
  • 3-4 pojedyńcze piersi kurczaka
  • 10-12 łyżek mąki
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki wody
  • 8-10 plasterków żółtego sera
  • tymianek, oregano, majeranek
  • sól
  • olej

 

  • DIP
  • 6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki ketchupu

 

  • KREM ZIEMNIACZANY
  • 5-7 ziemniaków
  • 1 łyżka majonezu
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • koperek

Sposób przygotowania:

Serowo-ziołowe kotleciki z dipem i kremem
CIASTO (około 16kotlecików) Mąkę, jajka i wodę zmiksować na jednolitą masę o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego (jeśli będzie za rzadkie- dosypać mąki, jeśli za gęste- dolać wody). Ser pokroić na cienkie paski, przekroić je jeszcze na pół. Wsypać do ciasta, wymieszać. Dodać zioła tymianek , oregano , majeranek. Posolić. Piersi kurczaka pokroić w kostkę. Wsypać do ciasta. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Nakładać masę łyżką na patelnię i smażyć na głębokim , dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. DIP Majonez wymieszać z ketchupem. KREM ZIEMNIACZANY Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić. Do stłuczonych ziemniaków dodać majonez, mleko i musztardę. Wymieszać na gładką masę. Gorącą masę ziemniaczaną można umieścić w szprycy i formować 'kopczyki' , takie jakie nam się podobają. Posypać koperkiem. Na talerzu układać porcje kotlecików, 'kopczyk' z kremu ziemniaczanego oraz dip.