Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Podwójnie serowe kotleciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nadziane kotleciki gotowane na parze.

Podwójnie serowe kotleciki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podwójnie serowe kotleciki

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 125 g mozzarelli w kulce
  • przyprawa do mięsa mielonego - wg uznania
  • żółty ser - wg uznania

Sposób przygotowania:

Podwójnie serowe kotleciki
Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawę w płynie i pieprz. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. W czasie mieszania dosypywać bułkę tartą. Można jej wsypać mniej lub więcej niż 3 łyżki. Dodajemy ją po to, żeby masa mięsna nie była zbyt luźna. Ser mozzarella przekroić na 4 części. Mięsną masę podzielić na 4 porcje, każdą spłaszczyć, na każdej ułożyć po kawałku sera. Ser otoczyć mięsem, uformować kotleciki, ułożyć je w garnku do gotowania na parze, obficie posypać przyprawą do mięsa mielonego. Garnek przykryć. Gotować na parze ok. 30 minut. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jak kotleciki będą już ugotowane, posypać je startym żółtym serem, przykryć i odczekać 1-2 minuty, żeby ser się rozpuścił.
Podwójnie serowe kotleciki
Mięso mielone z dodatkiem jajka cebuli i przypraw.
Podwójnie serowe kotleciki
Spłaszczona mięsna masa z kawałkiem mozzarelli.
Podwójnie serowe kotleciki
Nadziane kotleciki ułożone w garnku do gotowania na parze.
Podwójnie serowe kotleciki
Ugotowane kotleciki posypane startym żółtym serem.